Geldproblemen komen vaak voor. Er zijn allerlei redenen denkbaar waardoor geldproblemen kunnen ontstaan. Uit ervaring weten wij dat u niet de enige bent die het een tijdje financieel moeilijk heeft. Maar ook dat u daar weer bovenop kunt komen. Wij kunnen u daarbij helpen.
Hoe werkt schuldhulpverlening?
Het minnelijk traject
Het minnelijk traject is een vrijwillige schuldregeling waarbij Baas bewindvoering een betalingsvoorstel doet aan alle schuldeisers. Deze regeling is vrijwillig voor zowel de schuldenaar als voor de schuldeiser. Gaan alle schuldeisers akkoord met het betalingsvoorstel en voldoet u drie jaar lang aan alle voorwaarden van de regeling, dan wordt het restant van de schulden kwijtgescholden. U lost in principe nooit meer dan drie tot vijf jaar af, maar het streven is uw schulden volledig af te lossen!
Om in aanmerking te komen voor een schuldregeling, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden: U mag geen nieuwe schulden maken en moet de vaste lasten op tijd betalen. U ondertekent een schuldregelingsovereenkomst. U dient de maximale afloscapaciteit in te zetten voor de aflossing van de schulden.
Afloscapaciteit
Baas bewindvoering berekent de afloscapaciteit: het bedrag dat u maandelijks kunt betalen om de schulden af te lossen. Daarvoor berekent Baas bewindvoering eerst het ‘Vrij Te Laten Bedrag’ (VTLB): het bedrag dat minimaal nodig is om van te leven. Het netto-inkomen minus het VTLB geeft de afloscapaciteit.
Op basis van de afloscapaciteit wordt bepaald welke dienstverlening geboden kan worden. Dat kan zijn een betalingsregeling of herfinanciering, een schuldbemiddeling of schuldsanering.
Zowel in het minnelijk als het wettelijk traject wordt er gebruik gemaakt van de Recofa-methode (Rechter commissaris in faillissementen). Dit is een vrij ingewikkelde methode, vandaar dat er op deze site gebruik wordt gemaakt van wat u maximaal kunt aflossen aan de hand van uw begroting.
Bij een schuldbemiddeling doet Baas bewindvoering een betalingsvoorstel aan alle schuldeisers. De afloscapaciteit wordt verdeeld over alle schuldeisers. De bemiddeling kan alleen slagen als alle schuldeisers akkoord gaan met het voorstel.
Bij een schuldsanering wordt geld van de kredietbank geleend waarmee alle schulden worden afgelost. Deze lening moet u terugbetalen. Voordeel van een schuldsanering is dat men nog maar met één schuldeiser te maken heeft: de kredietbank. Schuldsanering is net als bemiddeling een vrijwillige schuldregeling. Ook hier moeten alle schuldeisers akkoord gaan met het betalingsvoorstel.
Wacht niet langer, onderneem nu actie en neem contact met ons op.